När man lämnar högstadiet har man inte längre skolplikt. Det betyder att man inte måste gå i skolan. Gymnasiet är helt frivilligt men de flesta väljer att gå en utbildning för att kunna komma vidare med studier eller arbete. Men hur ser det ut om man har funktionshinder?
Extra personal
Barn och ungdomar som har funktionshinder kan ha behov av extra personal som stöttar och hjälper under skoldagen. Om barnet ska byta skola eller behöver åka någonstans för att läsa kan det ofta vara en enorm trygghet att personalen följer med. Barn med autism och Asperger är särskilt utsatta för det.
Hjälpmedel
Det finns flera olika hjälpmedel som kan användas på gymnasiet om barnet har funktionshinder. Det finns olika datorer, pennor, stolar och en hel del annat som gör studierna lättare. Alla har rätt att studera även om det kan förekomma vissa svårigheter. Hjälpmedlen kan ibland delas ut gratis, andra gånger får man låna dem. Det kan vara klokt att rådgöra med barnets läkare, habiliteringen och kanske med skolhälsovården om vilka hjälpmedel som är lämpliga för barnet.
Möjlighet att använda rullstol
Många funktionshindrade, men inte alla, sitter i rullstol. Det är viktigt att skolbyggnaden är anpassad så att den också passar för en sådan. Kanske behöver man flytta om stolarna i klassrummet, eller ändra bänkarna i korridoren så att rullstolen kommer fram? Skolan ska vara tillgänglig, och detsamma gäller för dess toaletter.
Om skolan inte anpassas
Det är inte alla skolor som är vana vid funktionshindrade elever. Ibland är det inte så lätt att anpassa skolan, och det kanske inte är någon som gör sitt yttersta för förändring heller. Men som förälder kan man faktiskt ställa krav på att skolan ska anpassas, så länge man håller sig inom rimliga gränser. Man kan till exempel få acceptera att barnet inte kan ta sig till alla platser på skolan, speciellt om de inte är nödvändiga för barnets lärande.