Betyg känner nog de flesta till och de delas vanligen ut när högstadiet övergår i gymnasie. Under hela gymnasietiden får barnet betyg på sina uppsatser, prov och på hela den lästa kursen. Betygen följer sedan med till högskola, komvux eller folkhögskola. Men det är också många som menar att betygen borde införas redan i lågstadiet.
Vad ska skolan prioritera?
Just betyg i lågstadiet är en sak som är väldigt omdiskuterad. Vissa menar att betygen är bra, andra att det finns viktigare saker att prioritera. Man menar till exempel att det är viktigare att barnen får kunskaper än att de faktiskt betygsätts. Ibland kan betygen bli lite för viktiga så att skolan glömmer bort att faktiskt lära eleverna saker.
Vad gör betygen?
Betyg är ett sätt att mäta barnets kunskaper på. Betyg kan antingen vara utformade som icke godkänt, godkänt, väl godkänt, eller mycket väl godkänt, alternativt som skala 1-5 där fem är bästa betyg och ett sämsta möjliga. Barnet kan också vara godkänt, respektive icke godkänt. Ett barn som får icke godkänt i många ämnen kan tvingas att gå om en eller annan klass. Betygen visar också på vad barnet faktiskt kan när det gäller olika ämnen.
Vad kan man få betyg i?
När det gäller skolans betyg kan man få dem i alla ämnen. Det förekommer också att man kan få betyg i ordning och uppförande. Det är dock inte så vanligt i kommunala skolor, men det förekommer. De här betygen gör oftast inte att man får gå om årskurser, men de kan till exempel ge en förvarning till nya skolor om att eleven tenderar att vara lite bråkig, eller om denna ofta är sen till lektioner eller med inlämning av läxor. Bara vetskapen om att det sätts betyg på uppförandet kan i många fall göra att eleverna behandlar varandra och sina lärare bättre.