I Sverige är lågstadiet årskurs 1-3. Många menar också att ”nollan” eller förskoleklass ska ingå i lågstadiet. När barnet börjar ettan, eller är sju år gammalt får det skolplikt. Det betyder att barnet ska gå i skolan såvida det inte finns särskilda skäl till att det ska vara hemma.
Varför ska man gå i skolan?
Alla elever behöver gå i skolan för att lära sig olika saker. Det är helt enkelt så att man behöver lära sig en del för att kunna komma vidare i arbetslivet och överlag för att klara sig i vardagen. Dessutom är det bra för barnets sociala liv att gå i skolan eftersom att det då får träffa barn i samma ålder. Barnet lär sig också att följa regler samt att passa tider, vilket också är viktigt i livet.
En bra skolgång är också en trygg start för barnet. Här får barnet under kontrollerade former lära sig mer om livet, om att umgås med andra och om att ta ansvar.
Vad händer om eleven inte går till skolan?
I Sverige finns det skolplikt. Det betyder att barnet på ett eller annat sätt ska gå i skolan, om det inte finns särskilda skäl. Om barnet inte är sjukt, ledigt eller har andra giltiga skäl till sin frånvaro kallas det för skolk. Om föräldrarna håller barnet hemma fullföljer de inte sin plikt att se till att barnet går i skolan och föräldern kan få ett föreläggande med krav på vite om barnet inte kommer till skolan. Föreläggandet kan dock överklagas och om man kan visa att barnet får sin utbildning på annat sätt kan det i regel godkännas.
Att bryta mot skolplikten är dock inget brott och i regel blir det inga andra konsekvenser än vite om barnet inte går till skolan. Om det föreligger risk för barnets hälsa kan dock socialtjänsten kopplas in.