Att gå till tandläkaren kostar en hel del pengar och om man äter mediciner eller har andra sjukdomar som sliter på tänderna kan det bli än dyrare. I Sverige finns det dock olika bidrag som gör kostnaden mindre, och barn får gå till tandläkaren helt gratis!
Vad är ett tandvårdsbidrag?
Ett tandvårdsbidrag är pengar som minskar ner kostnaderna något. Man kan inte ta ut pengarna och beloppet varierar beroende på hur gammal man är. Man kan spara tandvårdsbidraget i två år, därefter går man miste om pengarna. För unga vuxna mellan 23 och 29 år är bidraget 600 kronor per år. Samma summa gäller för äldre personer från 65 år. Mellan 30-65 år är bidraget 300 kronor per år.
Hur hjälper tandvårdsbidraget?
Tandvårdsbidraget gör att man inte behöver betala hela summan för till exempel en behandling eller undersökning hos Tandläkare Stockholm och de olika mottagningarna. För barn, oavsett om de har autism eller inte, behövs dock inget tandvårdsbidrag eftersom man har helt gratis tandvård tills det att man fyller 23 år. Det spelar ingen roll hur många gånger barnet behöver gå till tandläkaren, alla besök och behandlingar är gratis. Om barnet behöver skenor för tänderna, eller rent av en tandställning, är den också helt gratis.
Extra bidrag vid sjukdom
Om man som barn har autism eller andra sjukdomar och de fortfarande sitter i när man växer upp kan man dock ha möjlighet att få extra bidrag för sina tandläkarkostnader om man kan se att sjukdomarna eller symptomen bidrar till en sämre tandhälsa. Kanske är det så att man tar mediciner som påverkar tänderna, eller så kan man helt enkelt inte borsta dem. För att få de extra bidragen krävs det dock att en läkare eller tandläkare gör en bedömning. Intyget samt en ansökan ska skickas in till försäkringskassan så att även de kan se över saken.